blog_card
Огляд
13/02/2024
674
2 хв

Lightning проти USB-C: у чому різниця

13/02/2024
674
2 хв
Поширити

Боротьба між роз'ємами USB-C та Lightning стала предметом спекотних суперечок з того часу, як у 2014 році на ринку з'явився USB-C. Обидва роз'єми мають свої переваги та недоліки, і споживачі часто задаються питанням, який з них кращий. 

cabel-usb-c

У цій статті ми порівняємо роз'єми USB-C та Lightning та допоможемо вам у всьому розібратися.

apple-charging-lightning-usb-c

Трохи теорії

Роз'єм USB-C, також відомий як USB Type-C, – це найновіший стандарт роз'ємів, представлений Форумом USB Implementers Forum (USB-IF). Завдяки реверсивній конструкції його можна підключати у будь-який бік, що робить його зручнішим у використанні. USB-C менший за свого попередника (USB-A) і має вищу швидкість передачі даних – до 10 Гбіт/с. Він також підтримує передачу відео, аудіо та живлення потужністю до 240 Вт. USB-C – найпопулярніший роз'єм серед смартфонів, ноутбуків та інших електронних пристроїв. Він підтримується багатьма великими виробниками.

Lightning-vs-USB-type-C

Роз'єм Lightning – це фірмовий роз'єм Apple, який був представлений ще в 2012 році. Він також двосторонній та має 8-контактну конструкцію. Роз'єм Lightning підтримує швидкість передачі даних до 4,8 Гбіт/с, передачу відео, аудіо, а також живлення до 12 Вт. Однією з переваг роз'єму Lightning є його підвищена міцність у порівнянні з іншими роз'ємами.

apple-port-lightning

Порівняння

При порівнянні роз'ємів USB-C і Lightning спочатку слід звернути увагу на сумісність.

USB-C підтримується багатьма великими виробниками електроніки, тоді як роз'єм Lightning призначений виключно для Apple. Це означає, якщо у вас пристрій Apple, вам доведеться використовувати кабель Lightning, якщо ж у вас девайс іншого виробника то велком до USB-C.

Ще один важливий фактор, який необхідно враховувати – це швидкість передачі даних. Вона вища у USB-C – 40 Гбіт/с проти 4,8 Гбіт/с. Якщо ви часто передаєте великі файли, USB-C буде найкращим вибором.

Передача енергії – тут теж лідирує USB-C. Він може передавати до 240 Вт, а його конкурент Lightning лише 20 Вт. Саме за допомогою USB-C реалізована швидка зарядка, плюс з його допомогою заряджаються ноутбуки та інші потужніші девайси.

Довговічність – важливий фактор, особливо якщо ви часто користуєтесь своїми пристроями. Хоча обидва роз'єми розраховані на тривалий термін служби, Lightning все ж таки більш зносостійкий, ніж USB-C. Це пов'язано з тим, що Lightning – це цілісний штекер, який не має виїмки, як USB-C. Але здебільшого тут все впирається в умови експлуатації – будьте обережні і будь-який кабель прослужить багато років.

lightning-cables-iphone

Неочевидні факти про USB Type-C

У Lightning лише один стандарт, з ним все просто і зрозуміло. А от у USB-C їх може бути більше 10. Причому кабель може підтримувати як один стандарт, так і всі відразу. Тому при покупці USB-C необхідно уважно вивчати характеристики.

Наприклад, один кабель може підтримувати стандарт USB 2.0 з максимальною швидкістю передачі даних 480 Мбіт/с., а інший буде підтримувати Thunderbolt 4 зі швидкістю 40 Гбіт/с. Хоча зовні ці два кабелі можуть бути абсолютно ідентичними. Більш детально про порти USB Type-C та їх стандарти читайте тут. Дізнаєтеся багато цікавого 👍

iphone-15-pro-max-uscb-c

Підсумки

Зазначимо, що навіть компанія Apple, яка створила Lightning, вже відмовилася від нього у своїх нових iPhone 15 на користь USB-C. А це говорить багато про що.

Якщо ваші пристрої підтримують Lightning, то тут подітися нікуди :) Але у всіх інших випадках краще вибирати USB-C. Він більш універсальний, швидкий та потужний. Але знову ж таки, пам'ятайте, що цей порт може підтримувати різні стандарти. Щоб точно не помилитися і підібрати хороший кабель, зв'яжіться з менеджерами NewTime або ознайомтесь з характеристиками в нашому розділі кабелів. Там ви точно знайдете потрібний аксесуар для свого гаджета.

cabel-usb-c-1

Оцініть допис
rating-r3
0
rating-r4
0
rating-r2
0
rating-r1
0
rating-r0
0
Коментарі
0
Зміст:

Популярні статті

Зміст:

Рекомендовані товари

Посилання скопійовано
Реєстрація
Будь ласка, перевірте номер телефону Будь ласка, перевірте номер телефону Номер телефону вже використовується
Будь ласка, перевірте корректність вводу пошти
Пароль має мати від 8 символів
Паролі не співпадають
Ми відправили вам SMS на номер:
Код з смс:
Код з смс не вірний:
detail_ico
Переваги реєстрації
  • Статус замовлення
  • Історія замовлень та їх деталі
  • Зручні списки бажань з порівнянням товарів
  • Переглянуті товари
  • Скачування та друк чека/гарантійного талону
  • Збереження контактних даних для кошику
  • Функція повторити замовлення
  • Індивідуальні промокоди
Вибір

Ви можете вести пошук товару за партномером, кодом товару, по повній або частковій назві

Зв'язок з нами
Отримайте знижку -150₴ за підписку Ми відправили промокод на знижку на Вашу пошту: [email protected]
Ви вже підписані
Будь ласка, перевірте корректність вводу пошти
Відправити
Бажаєте отримувати персональні промокоди на знижки? Реєструйтесь в особистому кабінеті
Не цікаво