blog_card
Огляд
23/01/2024
465
2 хв

Thunderbolt 5 проти Thunderbolt 4: надможливості нового стандарту

23/01/2024
465
2 хв
Поширити

Ще восени, якщо ви не в курсі, Intel презентувала Thunderbolt 5, новий стандарт підключення, який робить величезний крок вперед саме завдяки значному прискоренню швидкості, пропускної здатності та розширеній підтримці дисплея. Нагадаємо, порти попередніх поколінь Thunderbolt мають майже всі моделі Mac та iPad Pro.

Що ж конкретно пропонує нам Thunderbolt 5? І наскільки він кращий за попередника Thunderbolt 4? Розбираємося далі.

intel-thunderbolt-5-4

Пропускна здатність Thunderbolt 5

Thunderbolt 5 забезпечує двонаправлену пропускну здатність 80 Гбіт/с, а з функцією Bandwidth Boost можна досягти до 120 Гбіт/с для інтенсивного використання відео. Така здатність гарантує значно кращу підтримку дисплеїв, зокрема з вищою роздільною здатністю та вищою частотою оновлення. Для порівняння Thunderbolt 4 має максимальну швидкість 40 Гбіт/с - що вдвічі менше за новий порт підключення.

Thunderbolt 5, так само як і попередні покоління, використовує протоколи, які забезпечують вищу продуктивність, зокрема USB4 V2, DisplayPort 2.1 та PCI-Express 4. Останній забезпечує зворотну сумісність із попередніми версіями - це надає розширені можливості Thunderbolt 5 працювати з зовнішніми дисплеями та пристроями, використовуючи кабелі або адаптери.

intel-thunderbolt-5-3

Підтримка моніторів

Стандарт Thunderbolt 5 підтримує декілька моніторів 8K HDR або один монітор із частотою оновлення до 540 Гц. Саме тому стандарт -  є ідеальним варіантом для професіоналів та геймерів, для яких найвища роздільна здатність дуже важлива. 

Новий Thunderbolt 5 працювати з трьома моніторами 4K із частотою 144 Гц, пропонуючи гнучке рішення, яке ідеально поєднує візуальну продуктивність із збереженням даних і відеофайлів. 

thunderbolt-5-2

Швидкість зарядки Thunderbolt 5

Щодо заряджання, Thunderbolt 5 підтримує до 240 Вт живлення на вашому комп’ютері плюс максимум 15 Вт на підключені пристрої. Для геймерів це ще один приємний бонус, бо вони використовують високоякісні ігрові ноутбуки. В окремому порту живлення тепер не буде потреби.

Зовнішні графічні процесори Thunderbolt 5

Стандарт Thunderbolt 5 використовує PCIe Gen 4, задля того, щоб вдвічі збільшити доступну пропускну здатність даних до 64 Гбіт/с для пристроїв зберігання даних та зовнішніх графічних процесорів (eGPU). І тут відкриваються нові можливості використання ШІ та машинного навчання. 

Нова технологія забезпечує швидше підключення до твердотільних накопичувачів PCIe Gen 4 та пристроїв, що означає більш високу швидкість передачі даних та підвищену продуктивність для багатьох програм. 

Підсумовуючи вищеописане. Thunderbolt 5 – це стандарт поза часом і він виграє у попереднього покоління Thunderbolt 4 по всіх пунктах. Адже вдвічі більша пропускна здатність надає розширені можливості щодо швидкості передачі даних, підключення дисплеїв високої роздільної здатності та роботи з важкими файлами. Це справжній подарунок для професіоналів та геймерів!

intel-thunderbolt-5-1

Комп’ютери та аксесуари, які використовуватимуть Thunderbolt 5, мають з'явитися цього року. Очікується, що Thunderbolt 5 отримають і гаджети Apple.

Оцініть допис
rating-r3
0
rating-r4
0
rating-r2
0
rating-r1
0
rating-r0
0
Коментарі
0
Зміст:

Популярні статті

Зміст:

Рекомендовані товари

Посилання скопійовано
Реєстрація
Будь ласка, перевірте номер телефону Будь ласка, перевірте номер телефону Номер телефону вже використовується
Будь ласка, перевірте корректність вводу пошти
Пароль має мати від 8 символів
Паролі не співпадають
Ми відправили вам SMS на номер:
Код з смс:
Код з смс не вірний:
detail_ico
Переваги реєстрації
  • Статус замовлення
  • Історія замовлень та їх деталі
  • Зручні списки бажань з порівнянням товарів
  • Переглянуті товари
  • Скачування та друк чека/гарантійного талону
  • Збереження контактних даних для кошику
  • Функція повторити замовлення
  • Індивідуальні промокоди
Вибір

Ви можете вести пошук товару за партномером, кодом товару, по повній або частковій назві

Зв'язок з нами
Отримайте знижку -150₴ за підписку Ми відправили промокод на знижку на Вашу пошту: [email protected]
Ви вже підписані
Будь ласка, перевірте корректність вводу пошти
Відправити
Бажаєте отримувати персональні промокоди на знижки? Реєструйтесь в особистому кабінеті
Не цікаво