blog_card
Порівняння
08/09/2023
1298
3 хв

MacOS vs Windows: Яка операційна система краще

08/09/2023
1298
3 хв
Поширити

Операційною системою Windows користуються 74% всіх юзерів, а MacOS – 16%. Чи можна вважати, що Windows краще? Ні🙃

Неможливо визначити однозначного переможця, адже у кожного користувача свої вимоги та завдання. Ця стаття якраз допоможе підібрати оптимальну операційну систему під різні завдання. Погнали 🚀

Робота зі стандартними програмами

Купивши ноутбук на MacOS, ви зможете його ввімкнути та одразу почати працювати. Встановленого пакета програм та додатків цілком вистачає для роботи з таблицями, текстами, презентаціями та іншими файловими форматами. Плюс без проблем можна встановити додатковий софт, за потреби. 

З операційною системою Windows все навпаки – при покупці ви отримуєте майже голу систему. Дії обмежуються відкритим календарем, блокнотом та браузером Internet Explorer. Всі додаткові програми доведеться завантажувати та встановлювати самому. І якщо ви не любитель піратства, то доведеться ще регулярно платити за ці програми. Той самий пакет Office 365 вимагає регулярної оплати.

З іншого боку, для Windows розроблено набагато більше корисного софту для різних сфер. Тому якщо ви ще не визначилися зі сферою діяльності або просто хочеться багато всього спробувати, то Windows – хороший варіант.

Розваги

І знову про піратство, хоч ми й не вітаємо це. Але якщо ви не відчуваєте докорів совісті від безкоштовного використання контенту, то Windows чудово підходить. Так, насолоджуватися піратськими іграми можна і на MacOS, але доведеться витратити чимало часу та нервів, щоб знайти та встановити хоча б Torrent. Apple дуже ускладнила взаємодію з піратським контентом.

mac-windows-01

Геймерам також більше підходить Windows. Практично всі найкрутіші ігри підтримують цю операційну систему. Звичайно, є класні розробки й на MacOS, але їх менше, причому у кілька разів.

А от якщо ви обожнюєте фільми та музику, то тут невеликий плюс у скарбничку MacOS. Якщо запустити два пристрої з однаковими тех. характеристиками, то картинка та звук будуть якіснішими на MacOS.

Безпека

Знайти лазівки можна у будь-якій системі, ніхто не сумнівається. Але комп'ютери на MacOS набагато краще захищені від проникнення і не популярні серед хакерів. А ось Windows хакери люблять, адже його зламати легше, особливо якщо користувач встановлює програми від сумнівних розробників. За бажання ви самі можете зараз нагуглити кілька цікавих “програм”.

mac-windows-04

Екосистема

У MacOS, мабуть, найпродуманіша технологія взаємодії з пристроями Apple. Завдяки функції AirDrop, обмінятися будь-якими даними між пристроями можна за секунду – будь то смарт-годинник, MacBook або iPad. А ще можна почати роботу над документом на одному пристрої, а завершити на іншому. Адже інформація зберігатиметься у хмарному сервісі iCloud.

У MacOS навіть буфер обміну знаходиться у хмарі. Наприклад, можна скопіювати текст на ноутбуці, а вставити його вже на iPhone. Реально зручна штука.

В операційній системі Windows також можна синхронізувати кілька пристроїв, але до MacOS їй ще далеко. Все обмежується безшовною роботою з офісними програмами, поштою, браузером та кількома додатками.

Загальні відчуття

Якщо плануєш багато часу проводити за ноутбуком, хочеться, щоб з ним було приємно взаємодіяти. У цьому плані лідерство однозначне за MacOS. Ця операційна система має приємнішу анімацію, просту взаємодію з програмами і в цілому все зроблено красиво. Видно, що розробники добре попотіли над естетикою та простотою інтерфейсу.

mac-windows-02

Windows трохи поступається у цьому плані. У нього не так багато фішок, які полегшують роботу і в цілому інтерфейс не такий зручний, як у його конкурента. Наприклад, деякі значки не змінювалися ще з лихих 90-х. Тому для недосвідченого користувача більше підійде MacOS.

Пару слів про архітектуру

Так, вивчати архітектуру можна до посивіння, але ми торкнемося лише найважливішого – рівня ядра. Саме воно керує ресурсами комп'ютера, визначає його продуктивність та стабільність.

Ядро сучасної вінди дуже потужне. У нього вбудовано справді багато модулів, які пов'язані між собою. Це підвищує продуктивність, але сильно знижує стабільність – якщо якийсь модуль вийде з ладу, ляже вся система.

Розробники MacOS пішли іншим шляхом. Вони залишили на рівні ядра лише життєво необхідні модулі, а все інше вивели в окремі пласти. Простіше кажучи, системні процеси більш автономні та ізольовані один від одного. Тож якщо щось вийде з ладу, система продовжить працювати.

З іншого боку, взаємодія між ізольованими модулями MacOS відбувається повільніше, тому, в теорії, продуктивність повинна просідати. Але на практиці, MacOS навіть продуктивніший за Windows, за рахунок фірмового протоколу взаємодії між цими процесами. 

Хоча архітектура MacOS і не позбавлена недоліків, але все одно вона значно перевершує Windows.

Що в результаті

MacOS підходить новачкам та вузькопрофільним фахівцям. Її легко освоїти, є своя екосистема з корисними програмами та додатками, які купуються один раз. Передача даних між будь-якими пристроями на MacOS займає секунди, плюс захищеність системи від злому набагато вища.

mac-windows-03

Windows варто вибирати якщо хочеться багато чого спробувати або ще не знаєш, чим точно займатимешся. Ця операційна система забезпечує дійсно широкий простір для експериментів. Геймерам теж краще дивитися у бік Windows. А ще – її варто вибирати, якщо бюджет обмежений, адже знайти продуктивні пристрої можна починаючи вже з 500 доларів. Ноутбуки з MacOS у цьому плані коштуватимуть трохи дорожче. До речі, в нашому каталозі є непогані варіанти.

Звичайно, розповісти всі тонкощі та нюанси в одній статті неможливо. Тому дзвоніть або пишіть нашим менеджерам, щоб дізнатися яка ОС вам більше підходить. Читачів нашого блогу вони приймуть позачергово 😏

Оцініть допис
rating-r3
0
rating-r4
0
rating-r2
0
rating-r1
0
rating-r0
0
Коментарі
0
Зміст:

Популярні статті

Зміст:

Рекомендовані товари

Посилання скопійовано
Реєстрація
Будь ласка, перевірте номер телефону Будь ласка, перевірте номер телефону Номер телефону вже використовується
Будь ласка, перевірте корректність вводу пошти
Пароль має мати від 8 символів
Паролі не співпадають
Ми відправили вам SMS на номер:
Код з смс:
Код з смс не вірний:
detail_ico
Переваги реєстрації
  • Статус замовлення
  • Історія замовлень та їх деталі
  • Зручні списки бажань з порівнянням товарів
  • Переглянуті товари
  • Скачування та друк чека/гарантійного талону
  • Збереження контактних даних для кошику
  • Функція повторити замовлення
  • Індивідуальні промокоди
Вибір

Ви можете вести пошук товару за партномером, кодом товару, по повній або частковій назві

Зв'язок з нами
Отримайте знижку -150₴ за підписку Ми відправили промокод на знижку на Вашу пошту: [email protected]
Ви вже підписані
Будь ласка, перевірте корректність вводу пошти
Відправити
Бажаєте отримувати персональні промокоди на знижки? Реєструйтесь в особистому кабінеті
Не цікаво